Let op: Agenda items kunnen soms nog wijzigen. Vertrouw daarom niet blindelings op een gedrukte versie van deze agenda. De meest actuele stand is te vinden op de website(s) van het Genootschap. Ook als dat niet verplicht is is het verstandig van te voren contact op te nemen met een excursieleider.

Zaterdag 27 April: Excursie autochtone bomen
Excursieleiding: Bert Maes
Vertrek: 10:00 parkeerplaats Boscafe het Hijgend Hert, Rugweg te Vijlen

Opgeven verplicht: maes.dool@planet.nl

Na de lezing van februari zal Bert Maes ons nu tijdens een excursie door het Vijlenerbos laten zien welke kenmerken autochtone bomen hebben en hoe we ze kunnen herkennen. We bezoeken daarbij het Vijlenerbos We beginnen in het Kerperbosch, een terrein dat beheerd word door Staatsbosbeheer. Dit bosgebied is grotendeels bosreservaat, d.w.z. dat het wordt overgelaten aan de natuur. Dit plateau deel is begroeid met een karakteristiek wintereiken-beukenbos. Naast de Wintereiken en de Beuk groeien er ook Zomereik, beide berkensoorten, Wilde lijsterbes, Sporkehout en lokaal soorten als Wilde mispels, Wilde appel, Bosroos en Ruwe iep. ’s Middags bezoeken we het Vijlenerbosch bij de Zevenwegenweg en de Epenerbaan. In dit gebied vinden we zowel oude boskernen als monumentale (knot)bomen. Het voorkomen van de vele knotbomen hier wijst erop dat er in het verleden sprake geweest van diverse agrarische -/bos activiteiten alhier. Leiding: Bert Maes (verplichte aanmelding voor 24 april via maes.dool@planet.nl) Vertrek: 10.00 uur parkeerplaats Boscafé Het Hijgend Hert te Vijlen, rond 13.00 uur rijden we naar de parkeerplaats Zevenwegenweg-Epenerbaan..

Maandag 27 Mei: Excursie avondwandeling Gulpdal
Excursieleiding: Erik Macco
Vertrek: 18:30 parkeerplaats Auberge de Smockelaer, Givelderweg 2 6276PB Slenaken

Vanuit Heijenrath wandelen we via het dwars op het Gulp-dal gelegen droog-dal naar de Gulp. Dit riviertje ontspringt in het Belgische Gulpen bij Henri Chapelle en mondt na 32 km. uit in de Geul bij het Nederlandse plaatsje Gulpen. In en bij de Gulp kan men o.a. forel, grote gele kwikstaart, blauwe reiger en ijsvogel tegenkomen. We passeren kalkgraslanden ”arme”gronden die oorspronkelijk bebost of verruigd waren. Te schraal voor akkerbouw namen herders met schaapkuddes ze in gebruik. Door eeuwenlange beweiding behoren ze nu tot de soorten-rijkste graslanden in Europa. Boven deze graslanden zie je het Groote Bosch, een hellingbos waarin eiken,berken,dennen en varens op een onvruchtbare, droge en zure grond groeien. Wandelend door dit bos bereiken we weer het buurtschap Heijenrath

Maandag 10 Juni: Excursie klimaatbuffer Geuldal en Gulperberg
Excursieleiding: Hettie Meertens
Vertrek: 18:30 grote parkeerplaats in Wittem

Hoeve de Bek ligt op een bijzondere plek. De meanderende Geul stroomt hier voorbij en op een steenworp afstand ligt de monding van Selzerbeek in de Geul. Even verderop waakt de Gulperberg als een oude reus onafgebroken over de historische hoeve in het dal. ARK had de eer om in dit gebied bij te dragen aan de ontwikkeling van het landschap, een landschap met méér natuur. Het is een ontwikkeling die past bij de opgaven van de 21-ste eeuw en een logisch vervolg is op de 20ste eeuw, toen men zich minder zorgen maakte over thema’s als klimaatverandering en stikstof. Het werk van ARK rond Hoeve De Bek begon in 2016. Aankoop Hoeve de Bek In 2016 was ARK in de gelegenheid om Hoeve de Bek met omringende landbouwgronden te kopen van de familie Baars. Dit leidde tot een reeks van ontwikkelingen. Zo deed de fam. Schuurman, pachter van de grond en bewoner van de hoeve, afstand van de pacht en kocht de oude boerderij. Deze werd gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming. Ook de gronden kregen een nieuwe bestemming en/of een nieuwe eigenaar. Een deel van deze grond kreeg van de provincie Limburg onmiddellijk de bestemming natuur. ARK leverde deze bij een grote grondruil in 2018 door aan Natuurmonumenten, Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer. Ook de gemeente, het waterschap en een agrariër namen grond over. Sommige grond behield de familie Schuurman zelf. Van een groot perceel op de oostflank van de Gulperberg (15 ha) bleef ARK tijdelijk eigenaar. Dit stuk ging in 2021 alsnog naar Natuurmonumenten. Maisakkers omgetoverd naar bloemenweides Zo’n 20 hectare op de Gulperberg (waaronder de bovengenoemde 15 ha), gelegen links en rechts van de Bergweg, waren tot 2016 nog (mais)akker. ARK vormde de twee akkers in 2017 om naar grasland met struinpaden. Het volgende voorjaar was helaas erg droog, waardoor niet het ingezaaide gras welig tierde, maar onkruiden zoals melde en akkerdistel. De vogeltjes waren er bijzonder blij mee, maar aangrenzende agrariërs minder. Op dit grasland liet ARK in 2019 en 2020 struweelhagen planten, zowel langs de buitengrenzen als ook binnenin, parallel aan de hoogte lijnen. De helling zou al snel een nieuwe aanblik krijgen, vergelijkbaar met de Wahlwiller Graven. Ondertussen nam Natuurmonumenten het initiatief om maaisel (met zaad) van kalkgraslanden in de omgeving, over de percelen te verspreiden. De gekiemde kalkgraslandplanten profiteerden enorm van de droge zomers. Door de droogte bleven de grassen klein. Zonder concurrentie van de hoge grassen, stonden ze fier hun mannetje. Een zee van bloemen als margriet, ratelaar, knoopkruid en rode klaver was het resultaat. Zelfs de zeldzame klavervreter (een parasiet op klaver) was van de partij. Dankzij de struinpaden kan iedereen, bewoners en toeristen, hiervan intens genieten. Dankzij het gevoerde beheer zullen de weides zich steeds verder ontwikkelen.

Maandag 17 Juni: Excursie Imstenraderbos
Excursieleiding: Olaf Op den Kamp
Vertrek: 18:30 Kapel in Benzenrade-Heerlen

Opgeven verplicht: planten@nhgl.nl

Avondwandeling vanuit Benzenrade naar het Imstenraderbos en omgeving

Zaterdag 7 September: Evenement Euregionale botanische bijeenkomst over Zinkflora
Contact: Johan den Boer
Locatie:
Tijd: 9:00 - 17:30 uur

Opgeven verplicht: planten@nhgl.nl