Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg > Studiegroepen > Plantenstudiegroep > 20071007a Ombert-Raswa
Wandelling langs de Fond d'Oxes in de Condroz
 

 Excursieverslag

 

Deze ingelaste excursie voert ons naar de bossen op de oostelijke Maasoever tegenover Amay. In Amay starten we op de markt eerst met een kop koffie een stuk 'gateaux'.

Het mooie dorpje Ombret-Rawsa is gelegen op een steile rots aan de Maas. Het dorp is omgeven door bossen en is dan ook uitermate geschikt voor het maken van lange wandelingen. Wij maken een wandeling naar de Fonds d’Oxhe.

We parkeren bij een boerderij met een oude middeleeuwse toren. Vervolgens lopen we onze route met de klok mee. Dat betekent dat we eerst een steil stuk omhoog moeten klimmen door een diep uitgesleten holle weg. Aan het eind van het plateau dalen we weer af naar de Fond d'Oxhe, de beek waar het ons om te doen was.

Tijdens de afdaling passeren we een steile wand waar Johan en Pierre nog naar de top klimmen. Daarna lopen we langs de beek naar de weg. Over de brug steken we (met enige moeite) een zijbeek over en vervolgens onze weg over een pad richting ons uitgangspunt. Aan het eind van deze weg dalen we weer af naar de beek, lopen een stukje terug langs de weg en lopen daarna weer langs de beek naar het westen.

Parelstuifzwam

Nogmaals een brug, een licht stijgend pad omhoog gevolgd door alweer een steile afdaling. Aan het eind van de wandeling lopen we nog door een 'dorp' bestaande uit allemaal ruines.

Op de terugweg bekijken we nog het middeleeuwse Sint-Pieter-en-Pauluskerk van Saint-Séverin-en-Condroz. In dit mooie 12de-eeuwse kerkje is duidelijk de invloed van de monniken van Cluny zichtbaar. Vooral de strakke lijnen van het koor wijzen in deze richting.

Tenslotte drinken we wat op het terras van de paardenclub bij Chateau de la Neuvilles-en-Condroz, nabij Neupre. De honden die daar rondlopen genieten van de extra belangstelling en doen zelfs een verwoedde poging om weggegooide ijsklontjes op te sporen!

Track

 
 
 

 Afbeelding

 
Top foto
 

 Deelnemers

 
De lijst met leden kan niet worden weergegeven omdat deze site toegankelijk is voor anonieme gebruikers.
 

 Koppelingen

 
 Agenda item