Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg > Studiegroepen > Plantenstudiegroep > 20090802a Het spoorlijntje van Spa naar Hockai
Verlaten spoorlijn op de westflank van de Hautes Fagnes
 

 Excursieverslag

 

Het spoorlijntje van Spa naar Hockai

                      Vergane glorie op de westflank van de Hautes Fagnes

                                                               

                                                                                                                   

In het kader van het thema van de Plantenstudiegroep van 2009, vegetaties langs (voormalige) spoorlijnen, is een klein gezelschap onder leiding van Johan er op uit geweest langs het tracé van de vroegere spoorlijn van Spa naar Hockai.  De groep was beperkt hetgeen ongetwijfeld voortkwam uit het slechte weer: het heeft voortdurend (hard) geregend, zodat iedereen na afloop kletsnat was.

 

De wandeling begon in Nivezé op 350 msm. Allereerst bezochten we de Source du Tonnelet . Dit is één van de bronnen waar de omgeving van Spa zijn beroemheid als kuuroord aan dankt.

 

Daarna volgden we een deel van het tracé van de beroemde ligne 44, de verbinding tussen Pepinster, Spa en Stavelot, waarvan het laatste deel hoorde bij de verbinding tussen Spa en Luxemburg.  Dit laatste traject, tussen Spa en Stavelot, werd in 1867 geopend en heeft dienst gedaan tot 1959. Tot in 1966 reden wel nog speciale treinen naar Francorchamps (auto- en motorwedstrijden op het circuit).

 

Ligne 44

 

In Sart Station hebben we dit tracé op 450 msm verlaten waarna Walther en schrijver dezes nog zijn doorgelopen tot bij het restaurant bij de ford door de Hoegne, waar gelukkig de kachel hoog was opgestookt en de anderen al bezig waren droog te stomen.

 

De soortenlijst beperkt zich tot de onmiddellijke berm van de spoorlijn; na verloop van tijd raakte het papier dermate doorweekt dat schrijven niet meer mogelijk was, en zodoende een aantal soorten ongetwijfeld werd vergeten.

Een opvallende vondst betrof Pyrola minor, vergeleken met P. rotundifolia te herkennen aan de korte en rechte stijl.  Deze soort groeide in grote aantallen langs het spoortraject door het noordelijke deel van het Bois de Hatrai.

 

Ongeveer halverwege het traject kruisten we de Rau de Weyai, een beekje met talrijke zijtakken, alle ontspringend in het Bois des Vieilles Fagnes, een veengebied tussen Baronhé en Malchamps waar de Vecquée op 566 msm de waterscheiding vormt tussen Eau Rouge in het zuiden en de Wayai in het noorden.  Dit is het gebied aan de oostzijde van het vliegveldje van Spa. Dit hooggelegen veengebied schreeuwt om een bezoek door de PSG.

Pierre Thomas

Aanvullingen: Johan den Boer

 
 
 

 Afbeelding

 
Top foto
 

 Deelnemers

 
De lijst met leden kan niet worden weergegeven omdat deze site toegankelijk is voor anonieme gebruikers.

 

 

 Koppelingen

 
  Agenda item
  Source du Tonnelet
  Ligne 44