Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg > Stichtingen > Stichting Natuurbank Limburg
 

 Stichting Natuurbank Limburg

 

De Stichting Natuurbank Limburg is de jongste stichting van het Natuurhistorisch Genootschap en is in 2002 opgericht.

Het doel van de NatuurBank is om veldwaarnemingen van natuur, landschap en cultuurhistorie in Limburg te beheren en het maximaal beschikbaar stellen aan leden van het Natuurhistorisch Genootschap, maar ook aan overige belanghebbende organisaties en/of personen.

Dit doel tracht de NatuurBank te bereiken door het verwerven, beheren en conserveren van veldbiologische waarnemingsgegevens, het beschikbaar stellen en exploiteren van deze gegevens en het bevorderen van veldbiologisch onderzoek.

In 2002 heeft het waarnemingensysteem ‘Ecolog’ het oude 'Inventar' database vervangen.
In het Ecolog systeem waren anno 2009 2.0 miljoen data over flora en fauna in Limburg opgenomen. Deze gegevens zijn verzameld door leden van het Natuurhistorisch Genootschap maar ook door de partners van de NatuurBank.

Begin 2010 zijn al de gegevens van 'Ecolog' opgenomen binnen de landelijke database Flora en Fauna (z.g.n. 'NDFF'). De ingevoerde gegevens worden op deze manier op een centrale plek gecontroleerd, gevalideerd en beschikbaar gesteld aan actieve waarnemers en abonnees.

Zie voor meer informatie de website van de Stichting NatuurBank Limburg
www.natuurbank-limburg.nl.


DATABASE(S) - invoer

Sinds begin 2010 is het NHGL invoerportaal de plek waar de NatuurBank Limburg en actieve NHGL waarnemers hun natuurgegevens kunnen digitaliseren en direct naar de landelijke database (NDFF) kunnen laten gaan. Begin 2014 zijn er ca. 2.1 miljoen waarnemingen over  meer dan 4500 verschillende soorten op deze portaal ondergebracht. 
Indien u over een inlogcode voor de vorige database(s) beschikte kunt u hiermee ook inloggen bij het invoerportaal van het Natuur Historisch Genootschap en al uw gegevens invoeren, beheren, met andere NHGL leden delen en aan de NDFF toevoegen.
Lid van het Natuurhistorisch Genootschap zonder NHGL waarnemerscode en/of inlogcode om online in te voeren? Vraag meer informatie daarover via e-mail.

Sinds het ontstaan van de database Waarneming.nl hebben vele waarnemers in Limburg, lid van het NHGL of niet, ook voor deze invoerportaal gekozen. Inmiddels zijn via deze invoerportaal begin 2014 al meer dan 2.0 miljoen waarnemingen in Limburg ingevoerd.

Sinds einde 2013 werken de volgende drie vertegenwoordigers van vrijwillige natuurwaarnemers samen: Stichting Natuur Informatie (SNI), Stichting Starrings Advies (SAA) en Stichting NatuurBank Limburg (NBL).DATABASE(S) - validatie

Validatie van natuurgegevens gebeurde bij het NHGL in het verleden vooral bij het samenstellen van een atlasbundel. Eens in de zoveel tijd werden natuurgegevens van een soortgroep tegen het licht van de expertise van soortexperts gehouden.
Sinds de komst van de NDFF heeft de validatie van natuurgegevens een significante verandering ondergaan waarbij gegevens zo snel mogelijk getoetst worden. Onder andere dankzij protocollen van de Gegevens Autoriteit Natuur is er een consensus ontstaan over hoe waarnemingen in Nederland gevalideerd worden.
Dankzij geautomatiseerde fenologische algoritmen en handmatige validatie door een team van meer dan 200 soortexperts in het land, kunnen waarnemingen binnen enkele dagen getoetst worden en wel/niet tot de NDFF toegelaten worden.
Meer informatie over dit onderwerp is op de website van de NDFF te vinden (http://www.ndff.nl/betrouwbaar-maken).

Actieve waarnemers ook aspirant validatoren worden uitgenodigd om contact op te nemen met de coordinator van de Validatie Teams (Albert Vliegenhart) via het Natuurloket.


DATABASE(S) - uitvoer

Ten alle tijde heeft de NatuurBank Limburg gegevens met andere partijen uitgewisseld. Sinds 2010 is de landelijke database Flora en Fauna de platform voor uitwisseling van gegevens geworden. Begin 2014 telt de NDFF voor Limburg ca. 8.4 miljoen goedgekeurde natuurgegevens uit verschillende bronnen.

Sinds begin 2010 kunnen NHGL waarnemers hun (Limburgse) velddata o.a. voor doelgerichtere inventarisaties en/of onderzoeksdoeleinden naast gegevens uit de NDFF leggen. Voorwaardes zijn o.a. duidelijke bronvermelding van de afkomst van de data. Indien u als zodanig gegevens nodig heeft naast die uwe voor uw publicatie of veldonderzoek, neem contact op met de gegevenscoordinator van de NatuurBank.

Geef aub door:
welke gegevens u precies moet hebben samen met 
de periode van onderzoek,
de geografische beschrijving van het gebied (b.v. over welke kilometerhokken gaat het) en
in welke vorm u de waarnemingen aangeleverd wilt hebben (bijvoorbeeld .XLS, .XLSX, .CSV, .DBF, .SHP, .MDB, .KML, .JPEG).

Hebt u eenmalig natuurgegevens nodig voor een activiteit met winstoogmerk, nodigen we u uit om het pagina van de landelijke database (www.ndff.nl) te bezoeken en met het Natuurloket (tel: 0800-2356333) contact op te nemen.

 

 Aankondigingen

 
Er zijn momenteel geen actieve aankondigingen.
 

 Openbare documenten

 
  
  
  
iObs in het kort.pngiObs in het kortGeen aanwezigheidsgegevensKarine Letourneur
ObsMapp in het kort.pngObsMapp in het kortGeen aanwezigheidsgegevensKarine Letourneur
EijsderBeemdenMobInvBreed.jpgEijsderBeemdenMobInvBreedGeen aanwezigheidsgegevensKarine Letourneur
overzicht per gemeente.pngoverzicht per gemeenteGeen aanwezigheidsgegevensKarine Letourneur
7stip in 7hokken.png7stip in 7hokkenGeen aanwezigheidsgegevensKarine Letourneur
 
 
 

 Natuurbank Limburg

 
Natuurbank Limburg
 

 Deelnemers

 
De lijst met leden kan niet worden weergegeven omdat deze site toegankelijk is voor anonieme gebruikers.
 

 Koppelingen

 
 http://www.natuurbank-limburg.nl